Blog

Szűrők

Hát, ha nem is magyar, azért nagy kedvenc: rántott sajt és tartármártás

Könnyen hihetnénk, hogy minden, ami „rántott”, az bizony büszke kis nemzetünk találmánya, öröksége és hagyatéka. Képzelhetnénk, hogy a trappista sajt is a mi szüleményünk, hiszen annyian, olyan régóta szeretjük. Gondolhatnánk, hogy a tatárokkal is csak nekünk gyűlt meg a bajunk abban a homályos középkorban, így mártást is csak mi keverhettünk belőlük… Szellemes anekdotákat költhetnénk ezekről, de nem mondanánk igazat. Mert sem a panírozás (avagy bundázás), sem a trappista sajt, sem a tartármártás nem magyar eredetű. Csak az elmúlt évtizedekben annyira megszerettük őket, olyan sokszor kínáltuk vasárnapi asztalra, vendégek elé vagy a ballagási ebédkor, olyan sokszor esik jól az irodába rendelni, hogy fáj elfogadni a tényeket.

 

A bő olajban, bundában sütés már a bizánciak óta létezik, és az egész világon kedvelt ételkészítési mód. Bizony, mindenfelé széles e földön rántanak húst (andalúz szelet, milánói vagy bécsi szelet), zöldségeket és sajtot is! Brazíliában kutatások bizonyították, hogy a sok elfogyasztott rántott sajt már-már káros a lakosság egészségére; Görögországban, Cipruson, Libanonban vagy Szíriában gyakori reggeli ez a fogás, az amerikaiknál mindennapos gyorsétel. A rántott sajt a XIX. században terjedt el, és leginkább trappistából camembert-ből, holloumiból sütik.

 

Milyen a jó rántott sajt? Valljuk be, az egyik legtöbbször megcsúfolt fogás… Milyen is, ha jó? A sajt ne folyjon ki, de ne legyen gumiszerűen rágós sem; a panír ne legyen kemény, hanem roppanós, aranybarna; olajat épp csak annyit vegyen fel, hogy kielégítse a zsiradékban sült étel utáni vágyunkat… Mi kell mellé? A magyar konyhának a 70-es évek óta íratlan szabálya, hogy csakis a tartármártás!

 

Még leírni is csak csöndesen lehet, hogy amit ma mi, magyarok leginkább tartármártásként ismerünk, az nem is az… A tejfölös-mustáros-citromos-cukros mártogatnivaló legfeljebb annyiban rokon az „igazi” tartármártással, hogy mindkettőnek majonéz az alapja. Mert az autentikus tartárban főtt tojássárgájának és metélőhagymának kellene lennie… Persze, ez nem is fontos. A magyar ízlés már a sajátjára formálta ezt az eredetileg francia mártást, és egyszerűen újabb állomását teremtette meg az ételek evolúciójának.

 

Jó minőségű sajtból, precíz odafigyeléssel készítve, olyan mártással, melynek az alapját saját kézzel kevertük, ez a népszerű fogás igazi csemege lehet. Ha ön nem a konyha tündére vagy ördöge, ha szívesen átengedné másnak a főzést, rendelje meg az Interfoodtól! Biztos lehet abban, hogy nagy szakértelemmel sütjük ki az ön rántott sajtját, és kínáljuk a „magyaros” tartármártással.

Ez is érdekelheti

Székely-ügyirat avagy a legtalányosabb étel: Székely-káposzta… vagy székelykáposzta?

A legtalányosabb, mert elsőre úgy tűnik, nincs is itt semmiféle talány. De ahogy egyre beljebb ereszkedünk az oknyomozásba, a székelykáposzta-akta úgy terebélyesedik, ködösödik, az egyértelműnek vélt adatok megkérdőjeleződnek, dátumok csúsznak ide-oda évtizedeket, hírességek tűnnek fel, majd buknak alá a múltba… Sherlock Holmesnak való eset. Izgalmas gasztro-kutakodás az étel- és konyhatörténelemben, ahol a bátor nyomozónak szembe…